[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 13.1.2005.
 

NA FESB-u RAZMIŠLJAJU O UVOĐENJU BRIDŽA U REDOVNE KOLEGIJE

Za ocjenu će se igrati na karte

Uvođenje bridža u obrazovni sustav podržava i UNESCO zbog razvijanja logike i tehnike pamćenja, ali i tolerancije pošto se igra u parovima. U Splitu bi predavanja, ako ideja zaživi, vodili splitski igrači bridža koji su jedni od najboljih u državi

U sljedećoj akademskoj godini studenti splitskog FESB-a mogli bi za izborni kolegij dobiti kartašku igru bridž te se tako zajedno s kolegama iz zagrebačkog FER-a uključiti u obitelj od 200 milijuna ljubitelja ove igre.
Iako nam dr. sc. Tomislav Kilić, prodekan zadužen za nastavu na FESB-u, to nije mogao potvrditi jer se upravo radi novi nastavni program za sljedeću godinu, koji će biti dovršen u travnju, nije nam to ni demantirao. U međuvremenu, hodnicima fakulteta već bruje glasine kako će se dogodine na "faksu" za ocjenu igrati na karte, a u prilog ćakulama ide i to što je jedan od profesora na FESB-u i Slobodan Beroš, bivši gradonačelnik Splita i predsjednik splitskog Bridž kluba.
Inicijativu za uvođenje ove popularne igre u škole i na fakultete pokrenuo je Sportski bridž klub iz Vukovara koji je već pisao ministru Draganu Primorcu, istaknuvši prednosti ove umne kartaške igre koja se u školama prakticira gotovo u cijelome svijetu, a u Francuskoj postoji čak i akademija bridža.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa podržalo je ideju o novom predmetu, a ministar Primorac je to prokomentirao kao odgovornost fakulteta da donosi sadržaje koje će unaprijediti kvalitetu studiranja. Inače, uvođenje bridža u obrazovni sustav podržava i UNESCO zbog razvijanja logike i tehnike pamćenja, ali i tolerancije pošto se igra u parovima.
Kako nismo uspjeli kontaktirati nikoga iz splitskog bridž kluba, razgovarali smo s Dragom Diklićem, predsjednikom zagrebačkog Bridž saveza, koji nam je potvrdio da postoji ideja da se bridž uvede na fakultete u svim većim gradovima, pa tako, naravno, i u Splitu, ali i u gimnazije.
— Naravno, u Splitu bi predavanja, ako ideja zaživi, vodili splitski igrači bridža koji su jedni od najboljih u državi. U Zagrebu su već počeli pregovori i s nekim srednjim školama tehničkih usmjerenja i nadamo se kako će naši kolege u ostalim gradovima također pokušati ostvariti suradnju s ministarstvom, što se nadam da neće biti teško jer imamo punu podršku ministra Primorca — rekao je Diklić.
Primjerice, na Filozofskom fakultetu u New Yorku primarni testovi logike su iz bridž problematike, u susjednoj nam Italiji vrlo se uspješno provodi program "Bridž u škole", a u Poljskoj ova igra je uvedena u škole kao obvezan predmet ravnopravan svim ostalim. U svijetu vlada uvjerenje da ova igra razvija poslovni duh, dok se od sljedećih zimskih olimpijskih igara očekuje da bude ravnopravna sportska disciplina.

Leo KOVAČIĆ

 

 

DOBRA VIJEST IZ PROMETA

Krenuli besplatni pokazi za umirovljenike

Prometove službe već su započele izdavati besplatne pokazne karte, i to za umirovljenike starije od 65 godina, kao i za umirovljenike sa zaštitnim dodatkom kojima je mirovina ispod 1000 kuna, rekao nam je Dinko Radić, rukovoditelj komercijalnog sektora Prometa.
Za umirovljenike starije od 65 godina za dobivanje besplatne pokazne karte potrebno je na bilo kojem prodajnom kiosku priložiti osobnu iskaznicu kako bi se utvrdilo prebivalište u Splitu, potom jednu fotografiju i 25 kuna, kolika je cijena talona s markicom. Umirovljenici sa zaštitnim dodatkom, uz sve navedeno, dužni su donijeti i zadnji odrezak od mirovine.
Svi umirovljenici koji ove godine pune 65 godina starosti, dakle rođeni 1940. godine, pravo na besplatni javni gradski prijevoz ostvarit će na svoj rođendan.

N. MORIĆ

 

 

 
 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2005.

 

 

 

print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu

3/6