Tražilica
2. listopada 2004.
Home
Aktualnosti
Vijesti
Crna kronika
Sport
Scena
Kultura
Gospodarstvo
Zanimljivosti
Regije
Dalmacija
Istra Primorje Lika
Slavonija
Podravina Bilogora
Varaždin Zagorje Međimurje
Sisak
Karlovac
Zagreb
Free Time
Lifestyle
 Regije   Slavonija   
01.10.2004 18:13
BRIDŽ Iz Vukovara pokrenuta inicijativa za uvođenje bridža u škole
Umna kartaška igra kao izborni predmet
Autor Branimir BRADARIĆ
VUKOVAR - Na poticaj Bridž kluba Vukovar iz Vukovara i njegova predsjednika Branka Mikše pokrenuta je inicijativa za uvođenja bridža u osnovne i srednje škole kao jednoga od izbornih predmeta. - Posrijedi je inicijativa koju smo uputili na brojne adrese mjerodavnih. U međuvremenu smo dobili pismeni odgovor bivšeg ministra prosvjete, koji je upućen i ravnateljima škola u Vukovaru, da nam se omogući jedan školski sat za predstavljanje igre, a sve kako bismo vidjeli kakav je interes učenika - rekao je Branko Mikša.

Iako je to za klub velik korak, dodaje da je jedan školski sat ipak premalo vremena za što više, a velik im je problem prikladan prostor jer ga klub - nema.

Manje je poznato da bridž ima status olimpijskoga sporta i da je kao izborni predmet ušao u škole većine europskih država. U Francuskoj je osnovana akademija bridža, dok je u pojedinim školama u Poljskoj bridž uveden kao obvezan predmet. Da nije riječ o običnoj igri s kartama, govori i Unescova preporuka da se bridž uvede u škole. Stoga u Bridž klubu Vukovar, koji je jedini takav klub u Slavoniji, napominju da treba sagledati iskustva drugih europskih država i iskoristiti njihova znanja i rezultate.

- To je sport u kojem su karte samo alat kao što je to u nogometu lopta ili u boksu rukavice pa tvrdnje da se na taj način uvodi kocka u školu nisu prihvatljive. Bridž je igra koja zahtijeva i razvija tolerantnost, kolektivnost, komunikativnost, ali i inteligenciju, analizu, logiku, prosudbu - objašnjava B. Mikša.

Dodaje kako je bridž jedan od načina da se mladi izvuku iz kafića, a stariji iz kuća, što je moto Bridž kluba Vukovar. Prema njegovim riječima, bridž je igra koju ravnopravno igraju svi od sedam pa do 77 godina, a da je tako, govori i primjer natjecatelja na nedavnom turniru u Puli koji je imao 92 godine.

Bridž je igra koja se igra u parovima sa špilom od 52 karte i u kojoj je cilj osvojiti što više štihova. Jedna je igra podijeljena u dva djela, u prvome se dijelu suigrači dogovaraju koliko mogu osvojiti štihova, dok u drugome dijelu realiziraju isplanirano.


Ispis   Pošaljite članak
 
 Ostale vijesti
  Žene su više izložene zloćudnim bolestima
  Izvangradske linije prijevoznicima donose zaradu
  U kamenolomima 168 ljudi ostaje bez posla
  Europski uzgoj krava
  Salonski zaštitari ne vole terenski rad
  Odluka o smjeni Marčinka u rukama nadzornika
Prijava
Registrirajte se!
Zaboravili ste lozinku?
Impresum Opći uvjeti korištenja Feedback Kontakt